Керівник Житомирської ОВА Віталій Бунечко подякував колективу ДЕІ Поліського округу за професіоналізм і відданість справі захисту довкілля

У Всесвітній день охорони навколишнього природного середовища начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко відзначив роботу колективу Державної екологічної інспекції Поліського округу та вручив подяки його представникам – за високу професійність, відданість справі захисту довкілля, яке сьогодні страждає не лише від людської безвідповідальності, а й від наслідків військової агресії росії.







17,8 млрд грн – такою є остання цифра шкоди, завданої довкіллю Житомирщини внаслідок російської агресії. І кожна зафіксована гривня збитків  – це напрацювання екоінспекторів, які в режимі 24/7 працюють на місцях прильотів разом з правоохоронцями, надзвичайниками, фіксуючі усі екологічні злочини, формуючи доказову базу для притягнення росії до відповідальності  у міжнародних судах за вчинений екоцид на українській землі, для стягнення компенсацій і відновлення безпечного довкілля, для подальшого об’єднання світу навколо імплементації формули миру Президента Володимира Зеленського, зокрема пункту 8 «Екологічна безпека».

Те, що сьогодні роблять екоінспектори  – явище абсолютно нове для світу. Адже ніхто і ніколи не фіксував і не обчислював наслідки шкоди, яку наносить війна природі на такому рівні, як це робиться в Україні. 

Окрім того, на жаль, і у воєнний час не припиняються правопорушення у сфері природоохоронного законодавства, які не пов’язані з війною, – браконьєрство, незаконні порубки, забруднення водойм, стихійні сміттєзвалища, незаконне користування надрами.

Лише у 2023 році Інспекція розрахувала збитків, заподіяних державі внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства на території нашої області, – на майже 35 млн грн.

В умовах дії воєнного стану в країні з порушників стягнуто на коштів у 2,7 разів більше довоєнного 2019 року.

Всі ці кошти йдуть на поповнення бюджетів різних рівнів - територіальних громад, обласного та державного бюджетів.

І це важливо саме у військові часи. Кожна гривня має працювати на Перемогу України.

Колектив Екоінспекції на чолі з її керівником Євгенієм Медведовським, це 130 працівників, і  кожен десятий із них нині зі зброєю в руках захищає країну, усвідомлює, що їхня робота, як і кожна стягнута з порушників гривня – важлива складова питання національної безпеки, належного фінансування ЗСУ, відновлення зруйнованої війною країни, допомоги постраждалим від військових дій, додержання державою низки важливих соціальних зобов’язань і орієнтирів.

Разом з громадськістю, органами місцевого самоврядування, науковцями, ЗМІ, усіма небайдужими громадянами тримаємо екологічний фронт і висловлює щиру вдячність ЗСУ за можливість жити і працювати!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці