Україна та Естонія працюють над розширенням співпраці у сфері охорони довкілля

У рамках робочої поїздки до Естонії  начальник Державної екологічної інспекції Поліського округу Євгеній Медведовський зустрівся з колегами з Департаменту навколишнього середовища Естонії та обговорили питання розширення співпраці між екологічними інституціями України і Естонії.

Особливу увагу закцентували на питанні узгодження та реалізації дій щодо фіксації збитків, нанесених довкіллю в результаті військової агресії росії та формування доказової бази з метою притягнення країни-агресора до відповідальності  у міжнародних судах, обміні інформацією, зокрема щодо розроблених фахівцями Держекоінспекції спільно з науковцями, Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів та Міністерством юстиції новітніх методик обрахування збитків довкіллю, нанесених військовими діями.



Під час зустрічі представники естонської сторони висловили зацікавленість щодо діяльності вебресурсу «ЕкоЗагроза» в Україні, який за короткий проміжок часу став одним із дієвих механізмів подання громадянами звернень та отримання інформації щодо злочинів проти довкілля. 

Євгеній Медведовський подякував Естонії за підтримку Інспекції у здійсненні її діяльності та розповів, що транспортні засоби та усе обладнання, передане Інспекції під час офіційного візиту на Житомирщину міністра закордонних справ Естонії Маргуса Цахкни ефективно працює, допомагаючи екоінспекторам своєчасно виявляти та оперативного реагувати на порушення екологічного законодавства, для фіксації пошкодження екосистем країною-агресором на території Житомирської області.



Сторони узгодили низку організаційних питань щодо анонсованого візиту на Житомирщину представників Департаменту навколишнього середовища, яка в Естонії займається питаннями нагляду за дотриманням природоохоронного законодавства, у рамках обміну досвідом, який, попередньо, відбудеться у серпні 2024 року.

Довідково: Завдання Департаменту навколишнього середовища Естонії втілювати в життя політику держави щодо використання навколишнього середовища, охорони природи та радіаційної безпеки, а також перевіряти дотримання законів та норм, встановлених для захисту навколишнього середовища. Також Департамент бере участь у розробці та доповненні регулюючих правових актів та інших офіційних документів у сфері довкілля. Сфера діяльності є дуже широкою. Він варіюється від видачі дозволів на рибальство або управління відходами, до захисту природних цінностей, декларування плати за природокористування та проведення навчальних програм у сфері навколишнього середовища. Всього таких громадських послуг 65. Департамент навколишнього середовища знаходиться по всій країні - всього 31  пункт екологічного контролю у різних куточках Естонії. Щодня 540  співробітників стоять на варті благополуччя довкілля.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці