Інспекція попереджає: з підвищенням температури повітря повертається небезпека виникнення пожеж в екосистемах

Після нетривалого прохолодного періоду в Україну, зокрема на Житомирщину, повертається тепла суха погода, коли значно підвищується рівень небезпеки виникнення пожеж.

За повідомленням ГУ ДСНС України у Житомирській області, з початку року на території області вже зафіксовано 402 випадки пожеж (в лісових масивах, на торфополях, в сільгоспугіддях) на площі майже 300 га.

Під час пожежонебезпечного періоду Екоінспекцією Поліського округу посилюються заходи щодо запобігання та протидії масовим пожежам в лісових масивах, на торфовищах, спричинених випалюванням сухої трави, залишків рослинності та побутових відходів у населених пунктах і землях сільськогосподарського призначення.

Так, на території Житомирської області фахівцями Інспекції з початку року (на 24 червня) виявлено 63 порушення вимог пожежної безпеки.

На порушників природоохоронного законодавства складено 52 протоколи за ст. 77 КУпАП (Порушення вимог пожежної безпеки в лісах) та накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафу на загальну суму понад 85 тис грн.

11 протоколів складено за ст. 77-1 КУпАП (Випалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, тощо) , сума накладених штрафів – майже 17 тис. грн.

На території Рівненської області, згідно довідки ГУ ДСНС України у Рівненській області, з початку року зафіксовано 219 випадків пожеж в екосистемах на площі майже 80 га.

За вказаний період державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу на території Рівненської області виявлено 38 порушень вимог пожежної безпеки. На порушників природоохоронного законодавства складено 31 протокол за ст. 77 КУпАП (Порушення вимог пожежної безпеки в лісах) та накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафу на загальну суму понад 47 тис грн.

7 протоколів складено за ст. 77-1 КУпАП (Випалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, тощо) , сума накладених штрафів – понад 21 тис. грн.

Загальна сума штрафів, накладених за порушення вимог пожежної безпеки в екосистемах на території Житомирської та Рівненської областей, склала понад 170 тис. грн.

Інспекція вкотре наголошує: провокуючи пожежу у лісовому масиві, ви не лише порушуєте законодавство, а й відволікаєте від виконання бойових завдань підрозділи ДСНС України, військових та правоохоронців, а відтак знижуєте обороноздатність країни.

Будьте свідомими! Не допомагайте ворогу своїми безвідповідальними діями і злочинним недбальством!

Довідково:

Відповідно до ст. 77-1 КУпАП, випалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя тягне за собою накладення штрафу на громадян на сумі від 3 060 до 6 120 грн, на посадових осіб від 15 300 до 21 420 грн. За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, на громадян накладається штраф у сумі від 6 120 до 12 240 грн, на посадових осіб від 21 420 до 30 600 грн.

Відповідно до ст. 77 КУпАП за порушення вимог пожежної безпеки в лісах - накладення штрафу на громадян від 1 530 до 4 590 грн і на посадових осіб - від 4 590 до 15 300 грн.

Звертаємо увагу, що згідно зі ст. 113 Кримінального кодексу України на час воєнного стану спалювання сухої трави, листя чи іншої рослинності може бути кваліфіковано правоохоронними органами як диверсію, розглядається як злочин, за який передбачено кримінальну відповідальність: позбавлення волі на строк п'ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці