Ситуація з загибеллю водних біоресурсів у річці Устя погіршилась – фахівці Інспекції називають ймовірні причини та проводять розрахунок збитків

3 липня 2024 року ситуація з загибеллю водних біоресурсів поблизу вул. Набережна в м. Рівне, про яку Інспекція повідомляла 2 липня, погіршилась.

На місці події працівниками ДЕІ Поліського округу спільно з представниками Рівненського рибоохоронного патруля обстежено 2000 кв м водного плеса водойми. Згідно з актом обстеження рибогосподарського водного об’єкта (його частини), за повідомленням Рівненського рибоохоронного патруля,  кількість загиблої риби становить 24 екземпляри на 1 кв м, в тому числі плітка - 19, верховодка - 5.

Фахівці Відділу інструментально - лабораторного контролю повторно відібрали проби води.

Результати попередніх вимірювань за масовою концентрацією амонію, нітритів, нітратів, фосфатів в поверхневій воді свідчать про відсутність перевищення норм гранично-допустимої концентрації для водойм господарсько - побутового  водокористування.

Також зафіксовано значний вміст завислих речовин у воді. Наразі дослідження тривають.

Однією з можливих причин  загибелі водних біоресурсів може бути зниження розчиненого кисню у воді, зумовлене  високою температурою повітря та сильним дощем напередодні відбору проб води, а також потраплянням великої кількості зливової води, яка не містить кисень і є забрудненою, з вулиць через зливову каналізацію в річку.

Більше про це дізнаєтесь із сюжету TVRivne1 / Рівне 1 за посиланням.

Наразі фахівці ДЕІ Поліського округу здійснюють розрахунок шкоди, нанесеної довкіллю в результаті загибелі біоресурсів.

Матеріали буде скеровано до правоохоронних органів.

У зв’язку із ситуацією що склалася, Інспекцією зобов’язано Рівненську міську раду вирішити питання по збору і утилізації загиблої риби, а також здійснити заходи щодо поліпшення середовища існування водних живих ресурсів у водних об’єктах.

Наразі представники КП «Рівненський міський трест зеленого господарства» вже почали роботи на водоймі.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці