Система екоконтролю в Естонії і Україні: обмінюємося досвідом, впроваджуємо нові принципи і підходи

Вивчення та впровадження європейського досвіду екоконтролю для України,  як кандидата на вступ до ЄС, є важливою складовою процесу європейської інтеграції.

Прикладом ефективною і взаємовигідної співпраці у цій галузі є взаємодія Державної екологічної інспекції Поліського округу з колегами із Естонії.

Чому саме естонський досвід функціонування системи екоконтролю став прикладом для України, де сьогодні активно обговорюється проєкт Стратегії реформування системи державного екологічного контролю,акцентує т.в.о. Голови Державної екологічної інспекції України Ігор Зубович: «В Естонії екоінспектори мають значно більше прав для оперативного реагування на критичні загрози для довкілля, аніж наразі їхні колеги в Україні. Екологічна рада Естонії володіє міцним фінансовим фундаментом для результативної роботи.  Використання такого передового європейського досвіду є необхідним і для України, щоб внаслідок реформи системи екологічного контролю оновлена Державна екологічна інспекція могла максимально ефективно попереджувати і припиняти шкоду довкіллю». 

«Естонія з перших днів демонструє свою активну підтримку Україні у військовій, гуманітарній, соціальній сфері та виступила з ініціативою підтримки щодо фіксації та збору доказової бази про злочини проти довкілля, які чинить країна-агресор на території України, зокрема Житомирщини, – розповідає начальник ДЕІ Поліського округу Євгеній Медведовський. – Окрім того, естонським колегам цікавий український досвід фіксації і обрахунку шкоди, нанесеної довкіллю воєнними діями.

На моє запрошення представники комісії з навколишнього середовища, яка в Естонії займається питаннями нагляду за дотриманням природоохоронного законодавства, у серпні планують відвідати Житомир для обміну досвідом».

Детальніше про Естонію та про основні засади функціонування її системи державного екологічного контролю читайте за посиланням.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці