Екоінспекція закликає не допускати загоряння на місцях складування відходів!

На Житомирщині знову сухо і спекотно. Високі температурні показники липня – це не лише можливість насолодитися літнім сонцем, гарно провести час біля річки, це ще й висока загроза виникнення пожеж.

З початку року, за повідомленням ГУ ДНС України в Житомирській області, в екосистемах області вже сталося 418 пожеж на території понад 306 га.

На Рівненщині зафіксовано 227 пожеж на території близько 80 га.

Збільшується в літній період і кількість загорянь на  місцях складування відходів.

Пожежі можуть виникати як через умисні підпали чи необережне поводження з вогнем, так і внаслідок самозаймання сміття, що стається внаслідок порушення технології його захоронення.

Так, на адресу Державної екологічної інспекції Поліського округу надходять звернення громадян з питання недотримання правил екологічної та пожежної безпеки на сміттєзвалищах побутових відходів (місця видалення відходів), що в свою чергу призводить до їх горіння та забруднення довкілля. За результатами яких Інспекцією до органів місцевого самоврядування надіслані листи щодо ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ.

Стаття 55 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» визначає, що утворювачі відходів повинні вживати ефективних заходів для зменшення обсягів утворення відходів, а також для оброблення відходів, утворення яких неможливо уникнути.

Здійснення операцій з оброблення відходів дозволяється лише за наявності дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів на визначених місцевими радами територіях з додержанням санітарних та екологічних норм.

Статтею 17 Закону України «Про управління відходами» визначено права та обов’язки суб’єктів господарювання у сфері управління відходами, зокрема обов’язок забезпечення утримання в належному санітарному і технічному стані об’єкти оброблення відходів та дотримання правил техніки безпеки та пожежної безпеки на них.

Також нагадуємо, що відповідно до Законів України «Про управління відходами» та «Про охорону атмосферного повітря» забороняється будь-яке спалювання промислових та побутових відходів.

За порушення вимог поводження з відходами під час їх збирання, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення згідно  ст. 82 КУпАП  виникає адміністративна відповідальність у вигляді штрафу для громадян від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів громадян ( від 340 грн. до 1360 грн.) та для посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян ( від 850 грн. до 1700 грн.).

Варто зазначити, що загоряння відходів призводить до забруднення навколишнього природного середовища високотоксичними речовинами, такими як чадний газ, діоксини, оксид вуглецю та інші небезпечні сполуки. Такі викиди спричиняють хвороби дихальних шляхів, підвищують ризик онкологічних захворювань раком і призводять до загальної інтоксикації організму.

Нагадуємо що відповідно до Правил експлуатації полігонів побутових відходів, при температурі повітря понад +25 градусів C, для мінімізації ризиків виникнення пожеж, ділянки захоронення відходів необхідно поливати (зволожувати) водою або розчином із дезбар'єру. Також відходи, що захоронюються у відповідній зоні розвантаження (робоча карта), повинні розрівнюватися і ущільнюватися шаром ізолювальних матеріалів. Присутність сторонніх осіб в зоні розвантаження відходів, паління або розведення вогнищ на території полігону суворо забороняється.

Інспекція закликає причетні органи виконавчої влади, місцевого самоврядування та суб’єктів господарювання, які здійснюють складування та видалення твердих побутових відходів, вживати всіх можливих заходів щодо недопущення загоряння полігонів та звалищ на підпорядкованих  їм територіях!

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці