На території Баранівської громади Інспекція виявила несправну гідроспоруду, через яку погіршується екологічна ситуація на річці Смолка

Реагуючи на звернення громадянина про погіршення середовища існування водних біоресурсів у річці Смолка (територія Звягельського району), яке надійшло на адресу ДЕІ Поліського округу через застосунок «ЕкоЗагроза», державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища виїхали на місце ймовірного правопорушення.

У ході обстеження виявлено, що гідроспоруда, яка розташована поблизу с. Іванівка Смолдирівського старостинського округу Баранівської ТГ, знаходиться у несправному стані, що призвело до зниження рівня води у річці Смолка та погіршення середовища існування водних біоресурсів.



Як повідомляють місцеві жителі, через зазначену ситуацію, у навколишніх селах впав рівень води у криницях, а подекуди вони взагалі пересохли, що спричинило проблеми з постачанням питної води.

Фахівцями Інспекції відібрано проби води у річці Смолка, лабораторні дослідження якої засвідчили низький рівень розчиненого кисню -  2, 35 мг/дм3, що менше норми гранично-допустимої концентрації (ГДК) для водойм господарсько - побутового  водокористування (в нормі - ≥4,0 мг/дм3), що могло призвести до погіршення стану перебування біоресурсів – риби, які залишилися у водоймі після спуску води, перебуваються на поверхні водного плесу та захоплюють повітря.



З метою усунення порушення природоохоронного законодавства ДЕІ Поліського округу скерувала запит до Фонду державного майна України, Баранівського ТГ та до Басейнового управління водних ресурсів річки Прип’ять з метою отримання інформації про балансоутримувача гідроспоруди та вжиття заходів реагування для відновлення водності (відповідного підпірного рівня води), що передбачено режимом експлуатації водного об’єкта.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці