Екоінспекцією виявлено стихійне сміттєзвалище в с.Хрінники на Рівненщині

До Державної екологічної інспекції Поліського округу надійшло звернення через офіційний вебресурс Міндовкілля «Екозагроза» щодо несанкціонованих сміттєзвалищ твердих побутових відходів навпроти туристичної бази в селі Хрінники Дубенського району Рівненської області.

В ході розгляду вищевказаного звернення, спеціалістами Інспекції з залученням представників Демидівської селищної ради проведено обстеження зазначеної території, в результаті якого підтверджено наявність несанкціонованих сміттєзвалищ.

Статтями 30 та 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено, що до повноважень органів місцевого самоврядування належать питання організації управління побутовими відходами, пов’язані з належним контролем,  ліквідацією несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів та безпечною утилізацією відходів на підконтрольній території, надання інформації та проведення просвітницької роботи серед населення щодо управління відходами. 


Повноваження органів місцевого самоврядування у сфері управління відходами також визначено статтею 26 Закону України «Про управління відходами», зокрема:

Забезпечення ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ у межах населених пунктів.

Передача відходів, власник яких не встановлений, суб’єктам господарювання у сфері управління відходами для їх оброблення.

Надання інформації, проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи серед населення щодо управління відходами.

 

Разом з тим, виявлення та облік відходів, власник яких не встановлений здійснюється у відповідності до вимог статті 12 Закону України «Про управління відходами». Отже, повноваження щодо виявлення та подальшого поводження з такими відходами, в межах населених пунктів, відносяться до повноважень органів місцевого самоврядування.

Згідно статті 30 Закону України «Про управління відходами» органи місцевого самоврядування забезпечують управління побутовими відходами згідно з правилами благоустрою населеного пункту, регіональними та місцевими планами управління відходами та забезпечують кожному утворювачу побутових відходів надання послуги з управління побутовими відходами. 

Відповідно до статті 57 Закону України «Про управління відходами» особи, винні за порушення у сфері управління відходами, несуть відповідно до закону дисциплінарну, адміністративну, адміністративно-господарську, цивільну чи кримінальну відповідальність.

З метою вжиття заходів для ліквідації зазначених звалищ Інспекція направила лист органу місцевого самоврядування та повідомити про їх ліквідацію Інспекцію з наданням підтверджуючих документів і фото.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці