Міжнародний день птахів (День орнітолога)

1 квітня 2019року у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулися орнітологічні збори, присвячені Всесвітньому дню птахів в яких взяв участь завідувач сектору державного екологічного нагляду (контролю) тваринного світу та біоресурсів Державної екологічної інспекції Поліського округу Ігор Жайворон.




    В цей день згідно статті 39 Закону України «Про тваринний світ» в лісах України офіційно почався "сезон тиші". Він має на меті охорону ареалу існування тварин та птахів на час їх розмноження і відтворення популяції.

   Під час цього  природоохоронного заходу у період із 1 квітня до 15 червня у лісах та на об'єктах благоустрою Житомирської та Рівненської областей інспекторами Держекоінспекції Поліського округу буде посилено заходи природоохоронного законодавства, а саме контроль будь-яких джерел підвищеного шуму та неспокою. У іншому випадку за порушення «тиші» передбачені штрафи від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Для посадових осіб сума значно вища.





  Саме цього дня в 1906 році в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» була підписана Міжнародна конвенція з охорони пернатих. День птахів – це не тільки річниця Конвенції про збереження птахів, але й свято їх прильоту з місць зимівель.

  Доля птахів значною мірою залежить від людей. Негативний вплив завдає господарська діяльність: розорювання земель, осушування боліт, застосування міндобрив і отрутохімікатів, вирубування лісів, викошування трав, підпали сухої трави та інше. А ще – браконьєрство та відстріл заради розваги. Усе це – екологічна катастрофа як для птахів, так і природи вцілому.



Отже, в цей День Державна екологічна інспекція  Поліського округу хоче привернути увагу громадськості до вивчення і збереження птахів, а також збереження їх популяції. Тому ми вітаємо всіх любителів птахів і професійних орнітологів з Міжнародним днем птахів!

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці