Незаконне використання природних ресурсів у Житомирській області

До Державної екологічної інспекції Поліського округу надійшло звернення щодо незаконного видобування піску та несанкціонованого розміщення відходів поруч кладовища «Дружба» за межами м. Житомир.


З виїздом на місце державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу проведено обстеження земельної ділянки, яка знаходиться у користуванні КП «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» (згідно інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку) встановлено факт незаконного видобування корисної копалини місцевого значення - піску, внаслідок чого утворено виїмку орієнтовно площею 3080 м2 та глибиною понад 2м. Крім того, на дні утвореної виїмки виявлено несанкціоноване розміщення твердих побутових відходів у вигляді поодиноких осередків.


Внаслідок зазначених дій невстановленими особами порушено вимоги законодавства про використання та охорону надр, в частині самовільного користування надрами та земельного законодавства, в частині використання земель не за цільовим призначенням, недотримання заходів з охорони ґрунтів - зняття та перенесення ґрунтового покриву проведено без спеціального дозволу, а також порушено вимоги законодавства щодо поводження з відходами.



З метою з’ясування законності проведених робіт, встановлення відповідальних осіб та вжиття заходів впливу керівнику зазначеного підприємства направлено виклик для надання пояснень по вказаному факту. У разі підтвердження факту незаконного видобування піску буде проведено розрахунок збитків заподіяних державі внаслідок самовільного користування надрами,  а відповідні матеріали буде передано до правоохоронних органів.

Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу і надалі вживатимуться заходи по запобіганню та виявленню незаконного видобування корисних копалин, в разі виявлення таких фактів просимо повідомляти на телефон «Гарячої лінії» за номером (0412) 46-49-54.  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці