Комунальному підриємству на Житомерщині за порушення вимог природоохоронного законодавства доведеться сплатити більше 200 тис. грн. збитків.

На адресу Державної екологічної інспекції Поліського округу у вересні 2019 року надійшло звернення ДП «Житомирське лісове господарство», щодо засмічення лісових кварталів Тригірського лісництва, розташованих поблизу с. Висока Піч, побутовими відходами. У зверненні також зазначалось, що дані відходи потрапляють у лісові квартали з с. Висока Піч, а управитель комунального підприємства, що відповідає за збір побутових відходів у населеному пункті, не забезпечує безпечне видалення твердих побутових відходів у призначені для цього місця.


Під час розгляду даного звернення з виїздом на місце, державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу встановлено факт складування (видалення, розміщення) у великій кількості твердих побутових відходів на земельній ділянці, що розташована за межами населеного пункту, в лісовому масиві на відкритому ґрунті. Згідно пояснень, наданих управляючим КП «УЖЕІЗ» видалення твердих побутових відходів з населеного пункту Висока Піч здійснювалося комунальним підприємством на вказану земельну ділянку в лісовому масиві, в напрямку м. Баранівка в період до 30.09.2019 року. Визначено, що згадана земельна ділянка не призначена для складування та захоронення твердих побутових відходів, у зв’язку з чим співробітниками Інспекції відібрано проби ґрунту з метою встановлення ймовірного забруднення земельних ресурсів, що в подальшому підтверджено лабораторними дослідженнями.


За виявлені порушення вимог природоохоронного законодавства управляючого КП «УЖЕІЗ», як відповідальну посадову особу, притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу за ст. 52 КУпАП, а підприємству розраховано збитки за забруднення та засмічення земельних ресурсів, пред’явлено претензії  на загальну суму 227  тис.  912 грн.  

Враховуючи той факт, що до теперішнього часу збитки не відшкодовано, Інспекцією направлено позов до Господарського суду Житомирської області  про стягнення в примусовому порядку суму збитків в розмірі 227 тис. 912 грн.  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці