На Житомирщині стартує заборона на вилов раків.


      З сьогоднішнього дня, а саме з 15 липня по 05 вересня на Житомирщині в зв’язку з другою линькою діятиме заборона на вилов раків.  В ці  періоди раки скидають старий панцирний покрив, поки новий покрив не затвердіє раки можуть стати легкою здобиччю для хижака та браконьєрів, адже саме в цей період вони стають малорухливими. 

    Звертаємо увагу, що лов раків під час заборони є грубим порушенням природоохоронного законодавства, відповідальність за що передбачена ч. 4 ст. 85 КУпАП. Розрахунок збитків за незаконне добування цих річкових мешканців здійснюватиметься відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування або знищення цінних видів водних біоресурсів». Так, компенсація за один екземпляр незаконно виловленого рака становить 25,5 грн.    Але варто пам’ятати, що обмеження тривають не тільки у період нересту, линьки та виношування ікри. В час відсутності заборони, раків не можна ловити у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування та не більше тридцяти штук на одну особу руками або раколовкою, діаметром не більше 70 сантиметрів.

 

  Державна екологічна інспекція Поліського округу закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись природоохоронного законодавства. Якщо ви помітили порушення - прохання терміново повідомляти на телефон «Гарячої лінії» за номером (068)-717-03-34.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці