Державна екологічна інспекція Поліського округу продовжує інформувати громадськість про факти забруднення річок Хомора та Случ

Сьогодні за участю начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу - Максима Железняка та міського голови Новоград-Волинської міської ради - Віктора Весельського відбулась нарада присвячена гострій екологічній проблемі Житомирської області – забрудненню річок Хомора та Случ. До наради долучився голова Новоград- Волинського осередку Всеукраїнського Братства ОУН-УПА ім. Романа Шухевича - Віктор Бусленко. 
      Начальник Інспекції – Максим Железняк проінформував про заходи реагування, які вживаються Інспекцією на даний час та повідомив, що Управлінням Державного агенства рибного господарства у Житомирській області проведено комісійний підрахунок загиблої риби по видах, який направлено в Інспекцію з метою проведення обгрунтованого розрахунку розміру збитків заподіяних внаслідок загибелі риби. Так, на підставі акту про загибель риби від 12.04.2019 року Інспекцією проведено обгрунтований розрахунок заподіяних збитків відповідно до Методики розрахунку збитків, заподіяних рибному господарству внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, затвердженого наказом Мінекобезпеки № 36 від 18.05.1995 року. В зв’язку з тим, що з 01.04.2019 року встановлено нерестовий період загальна сума збитків за кількістю загиблої риби та втрати потомства становить 21 767 984,4 грн.



       За результатами проведеної роботи Інспекція звернулась до Головного Управління Національної поліції в Житомирській області з вимогою відкриття кримінального провадження по вищезазначеному факту. 
    Одночасно повідомляємо, що 12 квітня Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області були відібрані проби води з річки Хомора на відрізку від міста Полонне Хмельницької області до прикордонного створу Житомирської області. Результати лабораторних досліджень показали, що від м. Полонне до смт. Понінки Хмельницької області якість води в межах норми. В той же час, у створі нижче випуску № 1 ТОВ «Понінківська картонна паперова фабрика - Україна» спостерігається погіршення якості води в річці Хомора, вміст розчинено кисню зменшується з 8,8 до 2,7 мг/л, хімічне споживання кисню збільшується в 4,5 рази, біологічне споживання кисню в 5 раз, що характеризує вплив стоків вищезазначеної фабрики. Якість води в прикордонному створі теж погіршується, перевищення нормативів гранично допустимих концентрацій за вмістом хімічного споживання кисню в 6 раз, біологічне споживання кисню в 7,5 раз та вміст розчиненого кисню падає до 2 мг/л. 
     Максим Железняк наголосив, що вирішення даного питання є завданням номер один для Інспекції. При цьому, з метою об’єктивності та неупередженості запропонував громадськості та активістам постійно долучатись до подальшої роботи Інспекції при обстеженні річок та відбору проб для інструментально-лабораторних вимірювань.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці