Екологи продовжили загальнонаціональну акцію по висадці саджанців вирощених із жолудів правічних дубів

     Дуби́ Тараса́ Шевче́нка у селі́ Буди́ще — три дуба віком понад 1000 років, що ростуть у селі Будище, ботанічна пам'ятка природи місцевого значення.


    У путівнику «Шляхами Великого Кобзаря» зазначено, що у 1740 році Будище складалося з 70 дворів. П. Енгельгардт, одержавши в спадщину Будище та сім сіл, у 1828 році збудував у селі маєток. У 1828–1829 роках у пана служив козачком юний Тарас Шевченко. Досі збереглися три дуби, які називають Шевченковими. За переказами, у дуплі одного з них Тарас ховав свої малюнки.

    6 жовтня 2018 року в Україні стартувала загальнонаціональна акція по висадці саджанців, вирощених із жолудів правічних дубів, що росли ще за життя Тараса Шевченка.

    Перші саджанці ініціативи Мінприроди «Дуби Шевченка єднають Україну» висадив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак разом із місцевими школярами та студентами у Моринцях на Черкащині. Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак виступив із загальнонаціональною ініціативою, щоб у кожному населеному пункті з’явився нащадок правічних дубів, які росли ще за життя Тараса та закликав усіх активістів у регіонах, хто підтримує на локальному рівні подібні акції з висадки дубів Шевченка чи інших дерев, об’єднати свої зусилля із Мінприроди. 

     6 жовтня в Моринцях представники Канівського природного заповідника та Шевченківського національного заповідника передали посадковий матеріал з цих знакових дерев Семераку О.М. для подальшого розповсюдження на теренах нашої Батьківщини.


    Напередодні дня Довкілля, що зазвичай святкується в третій тиждень квітня, до Житомирщини завітали представники Державної екологічної інспекції Центрального округу на чолі з першим заступником начальника Інспекції Сергієм Поліщуком та державним інспектором, який відомий для всієї країни як заслужений майстер спорту Іван Ткаченко. Черкащани доставили дві сотні саджанців дуба. 


   Наразі, спільно з представниками Державної екологічної інспекції Поліського округу на чолі з керівником Максимом Железняком та за участі ветерана АТО, Голови ГО «Самооборона Новоград-Волинський» Олександром Кармазіним, депутатів обласної та районної рад, директорів лісогосподарських підприємств, учнів Новоград-Волинського навчального закладу № 5, а також Новороманівської школи в молодому Парку Нескорених пам’яті загиблим воїнам АТО та Небесної сотні, заснованого в 2017 році, висаджено близько сотні молодих Шевченкових дубків. Розташування цього парку теж пов’язано з українською культурою та писемністю, адже він розташований поблизу міста Новоград-Волинський, батьківщиною славетної Лесі Українки.


    Одночасно, 50 таких саджанців передано першому заступнику начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу Сергію Федоренку, який спільно з колективом Управління державного екологічного нагляду (контролю) у Рівненській області висадять їх в одному із мальовничих куточків старого міста - Рівненському парку культури та відпочинку ім. Тараса Шевченка. 


     Ще одна частина саджанців дуба буде передана до Житомирського національного агроекологічного університету та висаджена в Ботанічному саду.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці