Результати лабораторних досліджень р. Тетерів

Державна екологічна інспекція Поліського округу інформує про лабораторні дослідження проб води з річки Тетерів в місці загибелі риби, з річки Путятинка в місці впадіння в річку Тетерів, з річки Тетерів вище впадіння річки Путятинка, які були відібрані працівниками Відділу інструментально-лабораторного контролю Інспекції 24 вересня поточного року.


Сьогодні вже готові лабораторні дослідження, в яких виявлено перевищення ГДК (гранично-допустимих концентрацій) забруднюючих речовин, які характеризують потрапляння в річку Путятинка неочищених стічних вод, а саме: азоту амонійного – в 10 раз; фосфатів – в 2,5 рази; хімічного споживання кисню – в 11 раз; біохімічне споживання кисню – в 20 раз; заліза – в 8,5 рази; завислих речовин – в 12 раз.  


Дані перевищення погіршили  якість води в річці Тетерів, що і можливо спричинило загибель водних живих ресурсів в районі греблі Паперової фабрики.  


Нагадаємо, що 24 вересня стало відомо про зупинення перекачування нечистот з двох КНС КП «Житомирводоканалу». На місці події працювали державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу, які зафіксували загибель водних живих ресурсів в районі греблі Паперової фабрики на річці Тетерів, здійснили підрахунок загиблої риби який становить понад 1000 особин. При подальшому обстеженні берегів річки Тетерів проти течії було виявлено, що в річку Путятинка ймовірно потрапити неочищені стічні води, так як в повітрі стояв фекальний запах та візуально річка була забруднена.  


На даний час вже розраховані збитки заподіяні рибному господарству, які становлять 668 тис. 960 грн.


Матеріали по даному факту скеровані до Житомирської обласної прокуратури для відкриття кримінального провадження за ст. 242 ККУ.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці