Найважливішою проблемою сьогодення є забруднення навколишнього природного середовища

Пріоритетним напрямком роботи Державної екологічної інспекції Поліського округу є збереження чистого довкілля Полісся. А однією з найважливіших проблем сьогодення - є забруднення навколишнього природного середовища відходами виробництва і споживання.

 

Працівниками відділу державного екологічного нагляду (контролю) поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами Управління державного екологічного нагляду (контролю) природних ресурсів та промислового забруднення Житомирської області систематично здійснюється контроль за станом місць видалення відходів та проводяться перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами і хімічними речовинами.

 

Так, з січня по листопад працівниками Управління було проведено:

 

  ü 102 перевірки суб’єктів господарювання, в тому числі комунальні підприємства та органи місцевого самоврядування, на балансі яких перебувають місця видалення відходів;

  ü 530 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів.

  ü До правоохоронних органів передано 11 матеріалів з ознаками кримінальних злочинів.


Внаслідок порушень природоохоронного законодавства щодо 4 суб’єктів господарювання подано до суду позови щодо призупинення їх діяльності.


За 11 місяців роботи, на підставі звернень громадян виявлено та вжито заходів для ліквідації 20 стихійних сміттєзвалищ.

 

Найбільш резонансні факти:

 

   -  за результатами супутникового моніторингу встановлено стихійне сміттєзвалище ТПВ, що розташовано в смт. Брусилів Житомирської області. Інспекцією розраховано шкоду яка становила 3 млн. 862 тис. 370 грн.


     -    на подвір'ї приватного будинку в с. Купище Коростенського району господар складував ємності з небезпечними хімікатами, які просочувалися в грунтові води. Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу проведено розрахунок шкоди, який становив 1млн. 134 тис. грн.


         -    на підставі звернення громадян на телефонну «Гарячу лінію» Інспекції за номерами проведено позаплановий захід під час якого в м. Баранівка виявлено забруднення земель хімічними речовинами, розмір шкоди становить 1 млн. 041 тис. 148 грн.


     -  під час обстеження території Черняхівської селищної ради на старостинських округах виявлено факти порушення правил щодо поводження з відходами, що призвело до засмічення 17 відкритих земельних ділянок. На даний час проводиться розрахунок збитків.


      -    численні порушення виявлялись на полігоні твердих побутових відходів у м. Коростень. Інспекцією по даному факту подано позов щодо часткової зупинки діяльності обслуговуючого підприємства.


   - під час перевірки Новоград – Волинський міської територіальної громади, на території Великомолодьківського та Пилиповицького старостинських округах виявлено факти порушення правил щодо поводження з відходами, що призвело до засмічення 2 відкритих земельних ділянок. На даний час Інспекцією розраховується сума нанесеної шкоди.

 

Матеріали по даним фактам були направлені до правоохоронних органів.

 

В межах наданих повноважень, Державною екологічною інспекцією Поліського округу і надалі здійснюватимуться заходи державного нагляду (контролю) по недопущенню вищевказаних дій та фактів.

  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці