На Поліссі триває ялинкова кампанія


Для запобігання незаконних порубок новорічних ялинок, мобільними бригадами за участі державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу, правоохоронців, працівників лісової охорони проводяться рейдові заходи.

Всього з початку операції «Новорічна ялинка» до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу притягнуто 33особи, а саме: 11 осіб за ст. 64 Кодексу України про адміністративні правопорушення – порушення встановленого порядку використання лісосічного фонду, заготівлі і вивезення деревини та заготівлі живиці тягне за собою накладення штрафу на громадян від 102 до 238 грн., 13 осіб за ст. 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення – незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка тягне за собою накладення штрафу на громадян від 510 до 1020 грн.; 9 осіб за ст. 66 Кодексу України про адміністративні правопорушення – знищення або пошкодження підросту в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян від 51 до 102 грн.; 1 особу за ст. 153 Кодексу України про адміністративні правопорушення – знищення або пошкодження зелених насаджень або інших об’єктів озеленення в межах населених пунктів та за їх межами, що віднесені до лісового фонду тягне за собою накладення штрафу на громадян від 170 до 510 грн.


Крім штрафу, «зеленим браконьєрам» прийдеться сплатити ще й збитки, на даний час загальна сума розрахованих збитків складає понад 10 тис. грн. Тобто, спроба вкрасти з лісу навіть одну невеличку ялинку обійдеться щонайменше в 1000 грн., що значно дорожче, ніж купити «легальне» новорічне дерево.

Наголошуємо, для того, аби купити ялинку і не стати порушником, варто пам’ятати, що кожне дерево обов’язково має бути промарковане пластмасовою биркою-стяжкою або самоклейною етикеткою. На кожному з цих уніфікованих засобів має розміщуватися унікальний номер та відповідний йому штрих-код. Ці дані можна перевірити на сайті https://open.ukrforest.com/. Для цього потрібно ввести номер із уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки. У випадку, якщо в електронному обліку інформація за введеним номером відсутня, це може свідчити про підробку даних та незаконну порубку і продаж лісових насаджень.


Державна екологічна інспекція Поліського округу закликає кожного бути свідомим, не винищувати лісові насадження та не купувати ялинки без маркування.

Рейдові групи працюють і надалі, а тому кожна спроба обійти закон може вилитись у чималу сплату коштів та зіпсований передноворічний настрій.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці