Державний ринковий нагляд (Загальна інформація)

Державний ринковий нагляд – діяльність органів ринкового нагляду з метою забезпечення відповідності продукції встановленим вимогам, а також забезпечення відсутності загроз суспільним інтересам.

Законодавство України про державний ринковий нагляд і контроль продукції складається з Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» (далі – Закон), Закону України “Про загальну безпечність нехарчової продукції”, інших нормативно-правових актів, що регулюють відносини в цій сфері, у тому числі технічних регламентів.

    Заходами державного ринкового нагляду є:

1) перевірки характеристик продукції, у тому числі відбір зразків продукції та їх експертиза (випробування);
2) обмежувальні (корегувальні) заходи, що включають:
а) обмеження надання продукції на ринку;
б) заборону надання продукції на ринку;
в) вилучення продукції з обігу;
г) відкликання продукції;
3) контроль стану виконання рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів;
4) попередження органами ринкового нагляду споживачів (користувачів) про виявлену цими органами небезпеку, що становить продукція.

      Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 № 1069 «Про затвердження переліку видів продукції, щодо яких органи державного ринкового нагляду здійснюють державний ринковий нагляд», Державна екологічна інспекція України та її територіальні та міжрегіональні органи уповноважені здійснювати державний нагляд і контроль нехарчової продукції, а саме: автомобільні бензини, дизельне, суднове та котельне палива.

       Державна екологічна інспекція Поліського округу повідомляє громадськість, що Відповідно до статті 7 Закону України “Про загальну безпечність нехарчової продукції” споживачі (користувачі) мають право звертатися до органів державного ринкового нагляду за захистом порушеного права на безпечність продукції.

     У випадках наявної інформації , щодо продукції яка становить ризики для споживачів (користувачів), несумісні із загальною вимогою щодо безпечності продукції, просимо громадян звертатися за телефонами «Гарячої лінії» Держекоінспекції Поліського округу за номерами: (0412) 46-49-54, 067-410-27-88 або за адресою: м. Житомир, вул. Леха Качинського 12а. Звернення громадян повинні бути оформлені відповідно до статті 5 Закону України „Про звернення громадян”.  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці