Інспекція вкотре наголошує: пожежі в екосистемах – небезпека не лише для довкілля, а й для людей!

Вже осінь стрімко наближається до свого зеніту, а денна спека, що змінює вересневу нічну прохолоду, все ще нагадує нам про цьогорічні літні температурні рекорди. А ще людям вже кілька тижнів дошкуляє нова біда – смог, який періодично накриває як Житомир, так і інші населені пункти області. Науковці говорять про періодичне, особливо ближче до ранку, погіршення показників повітря зокрема по чадному газу і особливо - пилу і застерігають, що при надмірному перебуванні на вулиці це може бути небезпечно для здоров’я.

Де знаходиться джерело задимленості, однозначно визначити складно. З сусідньої Київської області надходять повідомлення як про лісові пожежі, так і про загоряння торф’яників, дим від яких при певних погодних умов відчувають і на Житомирщині. Окрім того, як свідчить інформація від ГУ ДСНС в області, маємо і свою невтішну статистику пожеж в екосистемах. Лише за останню добу їх зафіксовано 317.

Численні осередки загорянь щодня фіксують і державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища під час здійснення рейдових заходів. У пожежонебезпечний період фахівці ДЕІ Поліського округу працюють у посиленому режимі – документують, ліквідовують, якщо дозволяє рівень складності пожежі, складають протоколи, штрафують, проводять профілактичні бесіди …

Всього з початку року, на території Житомирської області фахівцями Інспекції виявлено 72 порушення вимог пожежної безпеки.

На порушників природоохоронного законодавства складено 63 протоколи за ст. 77 КУпАП (Порушення вимог пожежної безпеки в лісах) та накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафу на загальну суму понад 99 тис. грн.

9 протоколів складено за ст. 77-1 КУпАП (Випалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення тощо), сума накладених штрафів – майже 30 тис. грн.

Не завжди паліїв вдається притягти до відповідальності. Нерідко, побачивши інспекторів, вони втікають. Часто залишають місця розведення багаття без нагляду. Ті ж господарі, з ким вдається поспілкуватися, на перший погляд, з розумінням сприймають інформацію про небезпеку від спалювання сухої трави, знають про чималі штрафи за підпали, жахаються випадків, коли від пожеж гинули і самі підпалювачі, знають про такі випадки. Але під час наступного рейду інспектори знову бачать чорний дим від вогнищ на території їхніх земельних ділянок.


Зі своїх спостережень інспектори розповідають про кілька груп людей, через діяння  яких нині задихається решта громадян. Найперше – саме господарі приватних домоволодінь, які на своїх городах або поблизу їх спалюють рештки рослинності, таким чином впорядковуючи городи. У переважній більшості – люди похилого віку, молодші господарі вже навчилися цивілізованих методів прибиранням, серед яких – компостування. А старші все ще наслідують звичкам своїх батьків та дідів. На превеликий жаль, саме старші люди, як свідчать дані від ГУ ДСНС в області, стають жертвами своєї необачності і гинуть на пожежах або отримують тяжкі опіки.


Зустрічаються серед підпалювачів і люди з соціально неблагополучних верств населення. Пояснити мотиви їх вчинків не можуть і вони самі.

А от щодо відпочивальників, екоінспектори зауважують на покращенні рівня їх екологічної свідомості. Як правило, вони користуються рекреаційними пунктами, які належним чином виконують свою протипожежну функцію,  або привозять з собою обладнання, наприклад, мангали, яке зводить до мінімуму ризик виникнення пожежі.

У нинішню спекотну погоду нерідко трапляються і випадки самозагоряння в екосистемах внаслідок ефекту фокусування сонячних променів на склі та консервних бляшанках, залишених людьми на природі.

Особливо часто трапляються випадки самозаймання сміття, що відбувається внаслідок порушення технології його захоронення.

Суха та спекотна погода ще затримається на Житомирщині. Тому ризики виникнення пожеж в екосистемах, а  з ними – загроза не лише довкіллю, а й здоров’ю та життю людей, зберігатиметься і надалі.

Тож вкотре звертаємось до громадян з проханням відмовитись від практики спалювання сухої трави, листя, чагарників, свідомо дотримуватись правил пожежної безпеки та спільно дбати про стан нашого довкілля!

Довідково:

Відповідно до ст. 77-1 КУпАП, випалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя тягне за собою накладення штрафу на громадян від 3 060 до 6 120 грн, на посадових осіб від 15 300 до 21 420 грн.

За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, на громадян накладається штраф у сумі від 6 120 до 12 240 грн, на посадових осіб від 21 420 до 30 600 грн.

Відповідно до ст. 77 КУпАП за порушення вимог пожежної безпеки в лісах - накладення штрафу на громадян від 1 530 до 4 590 грн і на посадових осіб - від 4 590 до 15 300 грн.

Звертаємо увагу, що згідно зі ст. 113 Кримінального кодексу України на час воєнного стану спалювання сухої трави, листя чи іншої рослинності може бути кваліфіковано правоохоронними органами як диверсія, розглядається як злочин, за який передбачено кримінальну відповідальність: позбавлення волі на строк п'ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна.

 

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці