КП «Вараштепловодоканал» відшкодувало майже 24 тис. грн збитків, заподіяних довкіллю внаслідок забруднення річки Стир на Рівненщині

У червні 2024 року на вебресурс «ЕкоЗагроза» надійшло звернення щодо ймовірного забруднення р.Стир внаслідок скиду недостатньо очищених стічних вод з очисних споруд КП «Вараштепловодоканал» Вараської міської ради, яке стало приводом для виїзду фахівців Інспекції за вказаною адресою та відбору води для лабораторного дослідження.

Оскільки результати досліджень засвідчили погіршення якісних показників річкової води, ДЕІ Поліського округу звернулася до Державної екологічної інспекції України щодо отримання погодження на проведення позапланової перевірки КП «Вараштепловодоканал»  та після його отримання з 03.09.2024 по 10.09.2024  провела на підприємстві позаплановий захід державного нагляду (контролю) щодо додержання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.

За його результатами було встановлено, що скид зворотних вод з очисних споруд КП «Вараштепловодоканал» (за період з 11.07.2024  по 10.09.2024 - 358 821м3) здійснюється з перевищенням встановлених дозволом на спецводокористування нормативів ГДС, що призвело до забруднення р. Стир та є порушенням вимог ст.44,70,95 Водного кодексу України.

Державною екологічною інспекцією Поліського округу видано КП «Вараштепловодоканал» припис про усунення виявлених порушень, відповідальних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

За розрахунками Екоінспекції, розмір збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів КП «Вараштепловодоканал» склав 23911 грн. 73 коп. На адресу підприємства було скеровано претензію щодо відшкодування зазначених збитків у добровільному порядку.

11 жовтня до Інспекції надійшло офіційне повідомленні від КП «Вараштепловодоканал» про те, що грошове стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища у суму 23 911,73 грн сплачено з наданням підтверджуючих документів.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці