Майже 800 тис грн шкоди через незаконні порубки сплачено AT «Українська залізниця» сільським радам на Звягельщині

У період з грудня 2016 по січень 2018 року на території Брониківської та Ярунської сільських рад Новоград-Волинського району Житомирської області,   у лісонасадженнях, що знаходяться у постійному користуванні AT «Українська залізниця», було виявлено самовільну рубку майже 200 дерев різних порід.

У рамках кримінального провадження, порушеного Новоград-Волинським відділом поліції ГУНП в Житомирській області за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 246 КК України та ч. 1 ст. 246 КК України, для розрахунку шкоди, нанесеної довкіллю було залучено фахівців Державної екологічної інспекції Поліського округу.

 Розмір розрахованої шкоди навколишньому природному середовищу склав понад 1 млн грн.

Задля відшкодування шкоди, завданої довкіллю прокурор, в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції Поліського округу, Ярунської ОТГ, Брониківської ОТГ, заявив до господарського суду міста Києва позовну заяву, яку рішенням від 26.09.2022 задоволено.

Суд дійшов висновку про те, що АТ «Укрзалізниця», як постійний лісокористувач, не забезпечило належну охорону і збереження лісового фонду на підвідомчій йому території, допустивши незаконну порубку дерев, чим заподіяно матеріальну шкоду лісу.

Не погоджуючись з рішенням суду, АТ «Укрзалізниця» оскаржило його в апеляційному порядку.   

21.03.23 Північним апеляційним господарським судом ухвалено  рішення про стягнення з АТ «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Південно-Західна залізниця» на користь Ярунської сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області шкоди, завданої навколишньому природному середовищу у розмірі 366 492 грн. 82 коп., на користь Брониківської сільської ради Новоград-Волинського району – у розмірі 389 789,61 грн.

У квітні 2023 року кошти в повному обсязі АТ «Укрзалізниця» перерахувало на рахунки територіальних громад.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці