На вимогу Інспекції ліквідовано стихійне сміттєзвалище поблизу дитячого містечка «Алюмім» в селі Зарічани

Реагуючи на звернення жителя села Зарічани (Житомирський район) щодо утворення стихійного сміттєзвалища будівельних та твердих побутових відходів  на території між огорожею реабілітаційного центру для єврейських дітей «Дитяче містечко «Алюмім» та прибережною зоною річки Тетерів, Державна екологічна інспекція Поліського округу 5 серпня 2024 року направила лист до Станишівської сільської ради з вимогою вжиття заходів реагування. Проте Станишівська сільська рада повідомила Інспекцію, що вказана земельна ділянка перебуває у власності Житомирської міської ради.

Утворення несанкціонованих звалищ відходів зумовлене неналежною організацією управління відходами та роздільного збирання побутових відходів, неналежним проведенням роз’яснювальної та просвітницької роботи серед населення щодо управління відходами тощо.

Пунктом 2 статті 26 Закону України «Про управління відходами» визначено, що до повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у сфері управління відходами належить у тому числі: організація управління побутовими відходами, відходами будівництва та знесення; забезпечення ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ у межах населених пунктів; організація роботи пунктів роздільного збирання побутових відходів; надання інформації, проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи серед населення щодо управління відходами тощо.

Виявлення та облік відходів, власник яких не встановлений, здійснюється відповідно до вимог статті 12 Закону України «Про управління відходами». Отже, повноваження щодо виявлення та подальшого поводження з такими відходами в межах населених пунктів належать до повноважень органів місцевого самоврядування, в зазначеному випадку – Житомирської міської ради.

Враховуючи вищезазначене, Інспекція направила Вимогу до Житомирської міської ради для вжиття відповідних заходів реагування.

Наразі до Державної екологічної інспекції Поліського округу від Виконавчого комітету Житомирської міської ради надійшов лист з матеріалами, що підтверджують ліквідацію стихійного сміттєзвалища на вищезазначеній території, що перебуває у користуванні реабілітаційного центру.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці