Результати лабораторних досліджень р.Іква

Як повідомлялось раніше працівниками Державної екологічної інспекції Поліського округу було здійснено відібір  поверхневої води річки Іква, у зв'язку з виявленням жителями Дубенського району мертвої риби в  даній водоймі.      

Згідно уповноваження відділу інструментально - лабораторного контролю були відібрані проби  води в 5  точках відбору (с.Сапановчик, с. Берег, м. Дубно, нижче м.Дубно, с. Іваннє) та проведені відповідні аналізи вимірювання вмісту забруднюючих речовин поверхневої води р.Іква.

За результатами визначень зафіксовано перевищення нормативів гранично допустимої концентрації (ГДК) для водойм рибогосподарського водокористування по:

  • амонію  в 163 рази в 2 точці відбору;
  •  нітритах в 7 разів в 1 точці відбору; 
  •  нітратах в 49,7 раз в 1 точці відбору; 
  •  залізу загальному в 7,4 рази в 2 точці відбору;
  • біологічному споживанню кисню (БСК5)  в  1 точці відбору в 1,9 рази.

В інших точках спостереження та за іншими показниками перевищень не зафіксовано. Вміст розчиненого кисню відповідає нормам ГДК - ≥6,0 мг/дм3.

Значне перевищення нормативів ГДК по цих показниках в 1 та 2 точках відбору  ймовірно може бути внаслідок забруднення поверхневої води під час  аварійних та надзвичайних ситуацій. В наступних за течією точках відбору такого перевищення не спостерігалось.

Матеріали по даному факту  скеровано в правоохоронні органи для порушення кримінального провадження та встановлення винних осіб.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці