Сільській раді, що на Рівненщині надано Вимогу про ліквідацію сміттєзвалища


На адресу Державної екологічної інспекції Поліського округу надійшло звернення від громадян з проханням допомогти з ліквідацією сміттєзвалища, яке утворилось просто вздовж дороги.

З виїздом на місце, вказаному у звернені, державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу здійснено обстеження території Тараканівської сільської ради, та на дорозі між селами Великі Загорці і Тараканів Дубенського району виявлено сміттєзвалище в якому знаходились: будівельні відходи, відпрацьовані автомобільні покришки, пластикові вінків та квіти, орієнтовна площа забруднення склала - 3685 м2, висота забруднення - 70 см. Працівниками Відділу інструментально-лабораторного контролю відібрані проби грунту для лабораторного дослідження, які показали перевищення по наступним показникам: по фосфору – в 9 разів, по сульфатах – в 4,5 рази, по нітратах – в 8 разів, по хлоридах –в 2,5 рази.


Даний факт є порушенням ст.12 Земельного кодексу України, ст.21 Закону України «Про відходи», ст. 12 Закону України «Про охорону земель».

Територія, на якій виявлено сміттєзвалище, має вільний доступ, поряд проїзна частина до села Великі Загірці, праворуч, в декількох метрах знаходяться сільськогосподарські угіддя з насадженням незібраної кукурудзи, а ліворуч лісові насадження. На момент обстеження сміттєзвалище частково горіло.


За виявлені порушення посадову особу Тараканівської сільської ради притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів за ст.ст. 82 та 52 КУпАП, та надано Вимогу про негайну ліквідацію виявленого сміттєзвалища.


На даний час Інспекцією направлено запит до Держгеокадастру для отримання нормативно-грошової оцінки забруднених земель, з метою подальшого розрахунку збитків завданих державі.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці