Триває операція “Новорічна ялинка -2020”


   Чим ближче до новорічних свят, тим актуальніше стає питання захисту молодих хвойних насаджень від самовільних рубок. Тому Державною екологічною інспекцією Поліського округу згідно доручення Держекоінспекції України від 03.12.2019 № 260 “Про посилення заходів державного нагляду (контролю) під час періоду заготівлі дерев хвойних порід у передноворічний період” проводяться перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства охорони дерев хвойних порід.

 

   Доводимо до відома громадян мешканців Житомирської та Рівненської областей, що дані перевірки уже проводяться і триватимуть до 31 грудня поточного року.




    Під час проведення рейдових перевірок на території Житомирської та Рівненської областей у місцях збуту новорічних красунь інспекторами з охорони навколишнього природного середовища проводиться профілактично - роз'яснювальна робота серед населення щодо правомірності збуту та купівлі хвойних дерев, а також складаються протоколи порушень природоохоронного законодавства за ч1 ст88-1 КУпАП.


  Нагадуємо, що відповідно до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за реалізацію незаконно зрубаних новорічних ялинок встановлені значні штрафні санкції . Порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу тягне за собою накладання штрафу від 30 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (510 грн – 1700 грн), а ті самі дії вчинені в межах природно-заповідного фонду -штраф від 100 до 215 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1700 грн – 3655 грн).


   Інспекція закликає громадян купувати лише ялинки марковані біркою (чи спеціальною стрічкою) зі штрих-кодом, що підтверджує законність її заготівлі та реалізації, а також дозволяє покупцю дізнатись походження купленого хвойного дерева завдяки спеціальному он-лайн сервісу https://open.ukrforest.com/. У випадку, якщо інформація на сайті відсутня це може свідчити, про сумнівне походження ялинки.


    Сподіваємося на свідомість громадян та просимо при виборі новорічних ялинок звертати увагу на наявність маркування уніфікованими засобами. Про факти зловживання або виявлені порушення просимо повідомляти до Державної екологічної інспекції Поліського округу на телефони «Гарячої лінії» за номерами (0412) 46-49-54 та 067-410-27-88.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці