Нерест – 2020р.

           Що може бути краще для завзятого рибалки, чим погожою  сонячною дниною посидіти  з вудочкою біля  водойми?  Зіпсувати задоволення від  улюбленого зайняття  рибалці  може  тільки  одне - порушення  правил із заборони рибного лову.  Частенько проблеми із законом, затримання і штрафи  горе-рибалок відбуваються із незнання правил і періодів заборон на риболовлю в Україні, які можуть значно відрізнятися в різних областях і на різних водоймах.

    З 1 квітня в 20 областях Україні в тому числі Житомирській та Рівненській  стартує нерестова заборона на вилов риби.

     З метою посилення державного контролю за станом охорони, використання і  відтворення водних біоресурсів у весняно-літній період щорічно проводиться операція «Нерест», під час якої забороняється вилов риби та інших водних живих ресурсів, у т.ч. раків.

    У рамках операції “Нерест” Державна екологічна інспекція Поліського округу спільно з правоохоронними органами та держрибоохороною посилює заходи по боротьби з браконьєрством на території Житомирської та Рівненської областей: здійснюється контроль за використанням водних живих ресурсів, у тому числі, за проведенням науково-промислових ловів, за недопущенням будь-яких будівельних робіт на водоймах та у прибережних захисних смугах.

   Визначено терміни заборони  на лов (добування) водних біоресурсів у такі строки:

з 1 квітня по 20 травня – на річках областей та їх притоках;

з 1 квітня по 09 червня (Житомирська обл.) ─ з 1 квітня по 10 червня (Рівненська обл.) -  на озерах, водосховищах, ставках та  інших водоймах;

з 1 квітня по 30 червня  - в придаткових водах річок та інших водних об'єктів.

Лов (добування) раків у водоймах, що підконтрольні  Управлінню державного агентства рибного господарства у Житомирській області з 01 квітня по 20 червня та з 15 липня по 05 вересня під час виношування ікри, личинок, першої та другої линьок.

    Лов (добування) раків у водних об'єктах в період виношування ікри личинок першої та другої линьок заборонений з 1 квітня по 30 червня та з 20 серпня по 30 вересня  (Рівненська область).

    Нагадуємо, що під час нересту також забороняється проведення вибухових та інших видів робіт, добування будівельних матеріалів (видобування піщано-гравійної суміші, розчистку русел річок, днопоглиблення, берегоукріплення тощо).

Порушення правил рибальства карається як накладенням штрафів, так і притягненням до кримінальної відповідальності. Сума штрафів за порушення правил рибальства згідно КУпАП становить від 34 до 680 грн. За незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотну шкоду передбачена кримінальна відповідальність відповідно до ст. 249 ККУ.  Штраф від 1 700 до 3 400 грн або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці