Державною екологічною інспекцією готуються позови щодо тимчасової заборони (зупинення) експлуатації трьох полігонів ТПВ

 

На території Житомирської області функціонують 858 місць видалення відходів, в тому числі найбільші полігони ТПВ в містах Житомирі, Коростені, Бердичеві, Новоград-Волинському, Радомишлі, Малині, Коростишеві, на яких розміщено близько 11,2 млн. тонн відходів та щорічно розміщується близько 400 тис. тонн.


Загалом, звалища та більшість полігонів твердих побутових відходів Житомирської області експлуатуються з порушенням вимог екологічного та санітарного законодавства.

Державною екологічною інспекцією Поліського округу постійно контролюється дане питання та проводяться перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства комунальних підприємств та органів місцевого самоврядування Житомирської області. Виключенням не стали і 2019 -2020 роки.

Державною екологічною інспекцією Поліського округу за останній місяць проведено позапланові заходи державного екологічного нагляду (контролю) щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства суб’єктів господарювання які утримують місця видалення відходів, а саме:  КП «Шляхрембуд» Новоград-Волинської міської ради, КП «Коростишівський комунальник», Комунальне виробничо-господарське підприємство міста Коростень, КП «Овруч» Овруцької міської ради Житомирської області. Підставою та предметом вищевикладених


  

перевірок є надані посадовими особами Державної екологічної інспекції  Поліського округу суб’єктам господарювання приписи за результатами попередніх перевірок (планових, позапланових) в ході яких встановлено, що місця видалення відходів не відповідають вимогам норм екологічної безпеки, а саме:

-              незадовільний стан захисних споруд;

-              відсутність проекту;

-              не здійснюється збір і відведення поверхневого стоку;

-              порушення технології складування відходів;

-              відсутність охорони;

-              відсутність під'їзних доріг з твердим покриттям і огорожі;

-              ревізія (перегляд і оновлення) даних паспорту місць видалення не проводиться;

-              відсутня   документація,    щодо   відведення   земельних   ділянок   під звалища;

-              допускається спалювання відходів, тощо.

За результатами здійснених позапланових заходів державного нагляду (контролю) посадових осіб суб’єктів господарювання які утримують місця видалення відходів притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів за ст.188-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення, оскільки  встановлено, що надані Інспекцією обов’язкові до виконання приписи не виконуються, або виконуються не в повній мірі.


 Державною екологічною інспекцією Поліського округу  готуються позови до суду щодо тимчасової заборони (зупинення) експлуатації трьох полігонів ТПВ, які функціонують з грубим порушенням вимог природоохоронного законодавства.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці