За незаконне добування корисних копалин нараховано збитки майже 5 млн. грн.


На «Гарячу лінію» Державної екологічної інспекції Поліського округу надійшло звернення щодо незаконного видобування корисної копалини місцевого значення - піску за межами населеного пункту с. Улянівка,  на землях запасу Тетерівської сільської ради Житомирського району Житомирської області. З виїздом на місце встановлено факт незаконного видобування корисної копалини місцевого значення – піску та утворено виїмку розмірами 59 м х 38 м,  глибиною розробки 2,7 м.   Площа земель порушених внаслідок ведення робіт по видобутку піску становить 2242м2,  Об’єм самовільно видобутих надр  на момент обстеження становить 6053,4 м3


 Внаслідок зазначених дій невстановленими особами порушено вимоги законодавства про використання та охорону надр, в частині самовільного користування надрами та земельного законодавства, в частині використання земель не за цільовим призначенням, недотримання заходів з охорони ґрунтів - зняття та перенесення ґрунтового покриву проведено без спеціального дозволу.


Згідно із проведеними розрахунками, сума збитків, заподіяних державі внаслідок самовільного користування надрами на території Тетерівської сільської ради становить 4  млн. 803 тис. грн.   


Державною екологічною інспекцією Поліського округу  матеріали по вказаному факту передані до Управління стратегічних розслідувань в Житомирській області з метою встановлення осіб, діями або бездіяльністю яких порушено вимоги природоохоронного законодавства та стягнення завданих державі збитків.


Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу і надалі вживатимуться заходи по запобіганню та виявленню незаконного видобування корисних копалин, в разі виявлення таких фактів просимо повідомляти на телефон «Гарячої лінії» за номером (0412) 46-49-54.  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці