Увага! Пожежонебезпечний період триває!

Щороку, а особливо навесні і восени громадяни дбайливо прибирають свої присадибні ділянки, спалюючи при цьому опале листя, суху траву та різне сміття.

Тому доречно буде нагадати про небезпеку для здоров’я людей, яку завдає вдихання диму від спалюваного листя та рослинності, а особливо – відходів. Адже навесні та влітку листя дерев не тільки очищає повітря та збагачує його киснем, а й накопичує з повітря пил та інші шкідливі речовини. Під час згоряння однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали, тощо, які осідають у легенях.

Також, через спалювання сухої трави та сміття виникає більшість небезпечних пожеж, існує загроза загоряння лісових масивів, житлових будинків та інших споруд. Крім того, при згоранні сухої трави на узбіччях автошляхів погіршується видимість, що може призвести до виникнення дорожньо-транспортних пригод.

Державна екологічна інспекція Поліського округу в межах своїх повноважень може фіксувати випадки підпалу сухої рослинності під час проведення спільних заходів із представниками ДСНС, правоохоронцями, представниками управлінь лісового та мисливського господарства.

Також, інспектори мають можливість реагувати на такі пожежі під час проведення планових та позапланових заходів, однак, ми закликаємо громадян до відповідального ставлення до довкілля.

Законом України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкіллі щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу від 13 квітня 2020 року внесено зміни до ст. 77-1 КУпАП та ст. 245 ККУ.

За спалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно – болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках передбачена адміністративна відповідальність згідно ст.77-1 КУпАП у вигляді штрафу на громадян від 3060 грн. до 6120 грн. і на посадових осіб – від 15300 грн. до 21420 грн.

Ті самі дії, вчинені в межах території та об'єктів природно – заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 6120 грн до 12240 грн. і на посадових осіб – від 21420 грн. до 30600 грн.

У зв’язку з вищесказаним, Державна екологічна інспекція Поліського округу звертається до громадян з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки, не спалювати суху траву та залишки рослинності, не провокувати таким чином виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди людям та довкіллю.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці