В заказнику «Камінне село» затримано порушників природоохоронного законодавства.

20 вересня поточного року в геологічному заказнику місцевого значення «Камінне село», що на Олевщині  Житомирської області  громадяни проводили зняття з каменів моху та лишайників який одразу збирали  в ящики та вантажили в автомобіль. Загальна кількість ящиків з лісовою рослинністю становила 101 шт. Завдяки небайдужим громадянам правопорушники були затримані.  За вчинене правопорушення громадянам загрожує кримінальна відповідальність та відшкодування шкоди завданої природо-заповідному фонду в розмірі понад 300 тис. грн., так як за пошкодження 1кв. дециметру лишайнику, моху сума збитків становить 49 грн.

На відновлення пошкодженого мохового покриву на каменях потрібні десятки років.  Ще кілька десятків років тому ситуація з лишайниками була задовільною, наразі ці витривалі, піонерні організми драматично вимирають. Найважливіша причина збільшення викидів в атмосферу отруйних газів.

 Трохи історії про Камі́нне Село́ — це геологічний заказник місцевого значення. Розташований на схід від села Рудня-Замисловицька Олевського району Житомирської області. Являє собою скупчення великих валунів та є унікальним об'єктом природно-заповідного фонду Житомирщини. З усієї України сюди їдуть туристи, щоб побачити кам'яні велетні, що «вишикувалися» вздовж уявних вулиць.

Шановні громадяни просимо Вас повідомляти Державну екологічну інспекцію Поліського округу про будь які відомі Вам випадки порушення природоохоронного законодавства на телефони «Гарячої лінії» (0412) 46-49-54 та 068-717-03-34.  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці