З 01 грудня діє заборона на вилов раків


З 01 грудня 2020 року діє заборона на вилов річкових раків у рибогосподарських водних об'єктах Рівненської області, яка триватиме до 31 березня 2021 року. А з 05 грудня заборона на вилов річкових раків розпочинається на території Житомирської області, яка триватиме по 30 червня 2021 року.

   Лов раків під час заборони є грубим порушенням природоохоронного законодавства, відповідальність за яке передбачено ч. 4 ст. 85 КУпАП. Розрахунок збитків за незаконне добування цих річкових мешканців здійснюватиметься відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди в наслідок незаконного добування або знищення цінних видів водних біоресурсів». Так, збитки нанесені державі за один екземпляр незаконно виловленого рака становить 25 грн.50 коп.

Проте варто пам’ятати, що обмеження тривають не тільки у період нересту, линьки та виношування ікри. Після закінчення заборони одній особі - рибалці за добу можна впіймати 30 екземплярів раків на водоймах загального користування та 50 екземплярів - на водоймах, де впроваджене платне рибальство. Забороняється вилов цих річкових мешканців у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.

Основною метою встановлення заборони є забезпечення охорони річкових раків під час їх природнього відтворення, створення сприятливих умов для виношування ікри та збільшення їх запасів у рибогосподарських водних об`єктах Житомирщини та Рівненщини.

         Державна екологічна інспекція Поліського округу закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись природоохоронного законодавства. Якщо раптом помітили порушення - прохання терміново повідомляти на телефони «Гарячої лінії» за номерами: +38 (0412) 46-49-54 та 068-717-03-34

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці