Інспекцією Поліського округу посилено заходи при проведенні операції «Новорічна Ялинка»


До Нового року залишилися лічені дні. Жителі Житомирщини та Рівненщини поспішають придбати хвойні красуні, щоб прикрасити  свої домівки. Проте варто пам'ятати, що сьогодні стає актуальним питання захисту молодих хвойних насаджень від самовільних рубок. Державною екологічною інспекцією Поліського округу посилено заходи державного нагляду (контролю) під час  заготівлі дерев хвойних порід у передноворічний період. 


Доводимо до відома громадян, що дані заходи проводяться і триватимуть до 31 грудня поточного року.

Впродовж проведення рейдових перевірок на території Житомирської та Рівненської областей у місцях збуту новорічних красунь державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища проводиться профілактично - роз'яснювальна робота серед населення щодо правомірності збуту та купівлі хвойних дерев, а також складаються протоколи порушень природоохоронного законодавства відповідно до ст.88-1 КУпАП.


Зокрема цією статтею передбачено за реалізацію незаконно зрубаних новорічних ялинок значні штрафні санкції. Порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу тягне за собою накладання штрафу від 30 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (510 грн – 1700 грн), а ті самі дії вчинені в межах природно-заповідного фонду -штраф від 100 до 215 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1700 грн – 3655 грн).

Від початку операції «Новорічна ялинка- 2021» працівниками Державної екологічної інспекції Поліського округу до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу  за порушення порядку заготівлі та самовільну рубку новорічного дерева  притягнуто 33 особи  та 1 особу  за порушення порядку придбання та збуту хвойних насаджень.


Купуючи ялинку, варто пам’ятати, що кожне дерево обов’язково повинно бути промарковане спеціальним уніфікованим засобом: самоклейною етикеткою зі штрих-кодом або ж пластмасовою биркою-стяжкою. На кожній з них розміщується унікальний номер та відповідний йому штрих-код. Ці дані заносяться до Системи електронного обліку деревини, яка містить інформацію про постачальника. Кожен свідомий громадянин може перевірити походження деревця. Для цього на сайті https://open.ukrforest.com/ або ж у мобільному додатку для Android «yalynka.info» потрібно ввести номер з уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки. У випадку, якщо в електронному обліку інформація за введеним номером відсутня, це може свідчити про сумнівне походження ялинки.

Державна екологічна інспекція Поліського округу сподівається на свідомість громадян та просить при виборі новорічних ялинок звертати увагу на наявність маркування уніфікованими засобами.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці