Залишимо первоцвіти весні!


  Нарешті прийшла довгоочікувана весна, сходить  сніг і вже скоро великих обсягів набуде торгівля ранньоквітучими весняними рослинами – первоцвітами.

      Державна екологічна інспекція  Поліського округу повідомляє, що у період з березня і до травня буде посилено заходи державного нагляду (контролю) щодо збереження ранньоквітучих обєктів рослинного світу. Проводитимуться перевірки місць збору та збуту декоративних рослин, під час перевезення на автошляхах та в пунктах пропуску через державний кордон.

     Згідно такс для обчислення розміру компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин, з числа видів занесених до Червоної книги України, порушникам доведеться сплатити заподіяну природі шкоду за кожну трав’янисту рослину: підсніжники – від 49 до 62 гривень, цибуля ведмежа (черемша) – 62 гривні, шафрани, сон трава – від 37 до 62 гривень залежно від виду. 

    Крім того відповідно до ст.881 ч.2 КУпАП  порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 гривень із конфіскацією об'єктів рослинного світу

      Державна екологічна інспекція Поліського округу звертається з проханням до всіх громадян – проявити свою екологічну свідомість та допомогти зберегти такі прекрасні дари природи.

 

Пам’ятайте, купуючи букетики первоцвітів, ми стимулюємо продавців до ще більшого збору цих рослин у наступні роки, адже є попит – є і пропозиція. А до 8-го березня жінкам буде не менш приємно отримати придбаний у магазині горщик із декоративними крокусами чи гіацинтами. Тільки наша особиста відмова від купівлі зникаючих квітів дасть їм шанс рости і квітувати щовесни.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці