Пожежу краще запобігти!

 

Щороку, а особливо навесні, громадяни дбайливо прибирають свої присадибні ділянки, спалюючи при цьому опале листя, траву та різне сміття. І саме в цей період Державна екологічна інспекція Поліського округу розпочинає масово проводити розяснювальну роботу серед населення, майже із закликами «НЕ СПАЛЮЙТЕ СУХУ РОСЛИННІСТЬ». Хтось прислухається, а хтось поповнює бюджет штрафами.  

Із року в рік нагадуємо про небезпеку яку завдає шкідливий дим від спалюваного листя та рослинності, а особливо – відходів, закликаємо громадян до бережливого ставлення до навколишнього природного середовища. Адже навесні та влітку листя дерев не тільки очищує повітря та збагачує його киснем, а й накопичує з повітря пил та інші шкідливі речовини. Під час згоряння однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали, тощо, які осідають у легенях.

       Також, через спалювання сухої трави та сміття виникає більшість небезпечних пожеж, існує загроза загоряння лісових масивів, житлових будинків та інших споруд. Не буде зайвим нагадати як у квітні місяці минулого року  на Житомирщині горіли тисячі гектарів лісу на територіях дев’яти лісових господарств. Вогонь перекидався на села, будинки охоплювало полум’ям. Доводилось застосувати авіацію, щоб зупинити вогонь і врятувати життя.

Давайте віднесемось з розумінням до даної проблеми, а Інспекція в свою чергу нагадає:

-          за спалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно – болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках передбачена адміністративна відповідальність згідно ст.77-1 КУпАП у вигляді штрафу на громадян від 3060 до 6120 грн. і на посадових осіб – від 15300 до 21420 грн.;

     

-         ті самі дії, вчинені в межах території та об'єктів природно – заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 6120 до 12240 грн. і на посадових осіб – від 21420 до 30600 грн.

Крім того, згідно зі ст. 245 ККУ «Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу» порушник може нести і кримінальну відповідальність.

 У зв’язку з вищевикладеним,  Державна екологічна інспекція Поліського округу звертається до громадян з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки, не спалювати суху траву та залишки рослинності, не провокувати таким чином виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди людям та довкіллю.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці