За засмічення та забруднення земель прийдеться сплатити понад 3,5 млн. грн.


На адресу Державної екологічної інспекції Поліського округу надійшли інформаційні матеріали від Національного центру управління та випробувань космічних засобів щодо супутникового екомоніторингу розростання стихійного звалища твердих побутових відходів, що розташоване в смт. Брусилів Житомирської області за результатами обробки даних дистанційного зондування Землі. Зокрема за результатами супутникового моніторингу проведеного у період з 2010 по 2020 роки з використанням супутникових даних виявили факти використання земельних ділянок в смт. Брусилів під звалища твердих побутових відходів. Протягом вказаного періоду площа звалищ змінювалась від 1,387 га до 3,118 га і станом на останню дату зйомки, а це 25.03.2020 року складала 2,486га.  

                 

Дана інформація дуже корисна для Інспекції і звичайно була використана під час планової перевірки щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства Брусилівською селищною радою. За результатами перевірки встановлено, що  Брусилівською селищною радою та Комунальним підприємством «Добробут» після збирання побутових відходів на території смт. Брусилів та населених пунктів Брусилівської селищної ради по планово-поквартирній системі, здійснюється самовільне несанкціоноване видалення та захоронення відходів комунальних (міських) змішаних, в тому числі сміття з урн на земельній ділянці по вул. Небесної Сотні в смт. Брусилів (автомобільна дорога Т0611) з координатами 50.302143, 29.537266, площею понад 3,0 га (по даним Публічної кадастрової карти України), яка не відведена у власність або у користування (оренду), а також не захищена протифільтраційними конструкціями, що запобігають забрудненню земель та підземного водоносного горизонту, за відсутності робочого проекту будівництва полігону твердих побутових відходів смт. Брусилів, за відсутності висновку державної екологічної експертизи (висновку з оцінки впливу на довкілля), дозволу на здійснення операцій у сфері поводження з відходами, переоформленого паспорту місця видалення відходів, інших документів дозвільного характеру та погоджень, що призвело до засмічення земельної ділянки.


         З метою визначення ймовірного забруднення земель державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу проведено відбір 2 (двох) об’єднаних проб ґрунту на засмічених відходами землях, а також проведено відбір контрольної проби, про що складено акт відбору проб ґрунту та схему розташування пробних ділянок та точок відбору проб ґрунту.

Загальний розмір шкоди, заподіяної внаслідок засмічення відходами та забруднення земель хімічними речовинами на території Брусилівської селищної ради Житомирського району Житомирської області, становить 3 млн. 862 тис. 370 грн.

В разі відмови Брусилівською селищною радою від добровільної сплати заподіяних державі збитків, Інспекцією будуть здійснені заходи щодо пред’явлення позову на вказану суму до Господарського суду Житомирської області.


Національному центру управління  та випробувань космічних засобів, а також Президенту Регіонального інноваційно – космічного кластера «Полісся» - Олегу Скидану  дякуємо за надання корисної інформації та сподіваємось на подальшу плідну співпрацю. 


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці