22 травня – Міжнародний День біорізноманіття

Щороку 22 травня увесь світ відзначає Міжнародний День біорізноманіття, головним завданням якого є привернення уваги до питань збереження біорізноманіття.

 Біорізноманіття – це різноманіття живих організмів Землі на всіх рівнях організації живого і в усіх просторово обмежених середовищах існування (наземних, прісноводних, морських). Воно відіграє важливу роль у всіх екосистемах.

Біорізноманіття України є її національним багатством, збереження та невиснажливе використання якого визнано одним з пріоритетів державної політики в сфері природокористування, екологічної безпеки та охорони природного довкілля.

Біосфера України налічує більше 70 тисяч видів флори і фауни, зокрема флори – більше як 27 тисяч видів, фауни – більше як 45 тисяч видів.

В тому числі на Житомирщині нараховується 112 видів флори і 102 види фауни і в Рівненщині - 105 видів флори і 85 видів фауни.

Руйнування природного середовища життя  це  основна причина вимирання біологічних видів. Сюди належить  масова вирубка лісів, добування корисних копалин, будівництво дамб під ГЕС і автомагістралей на місці незайманих ділянок дикої природи. Екосистеми змушені «відступати», а флора й фауна, що живе в них втрачає необхідні умови існування. Зміни біорізноманіття – це одні з найнебезпечніших змін, тому що вони мають незворотній характер.

Нажаль, ми занадто часто забуваємо про свій обов'язок перед природою допускаючи - необдумані численні забруднення природного середовища, не ефективне  мисливство і рибальство, виснажливу експлуатацію земель та лісів, збільшення утворення парникових газів: це все тягне за собою кліматичні зміни та інші негативні явища, що призводить до зменшення або зникнення окремих видів флори і фауни.  Тому протягом остатніх років спостерігається збільшення кількості видів рослин і тварин, занесених до Червоної книги України.

Міжнародний день біологічного різноманіття – це чудова нагода згадати про необхідність збереження біорізноманіття та нарешті усвідомити про збереження дорогоцінної спадщини для нас з вами та майбутнього покоління. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці