Дотримання природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами

                          

       Пріоритетним напрямком Державної екологічної інспекції Поліського округу є збереження чистого довкілля Полісся. Зокрема, однією з найважливіших проблем  є забруднення навколишнього природного середовища відходами виробництва і споживання.                                                               

        Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу Управлінням державного екологічного нагляду (контролю) у Житомирській області систематично здійснюється контроль за станом місць видалення відходів та проводяться перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами і хімічними речовинами комунальних підприємств та органів місцевого самоврядування.                                                                         

    Так, за I півріччя поточного року працівниками Управлінням державного екологічного нагляду (контролю) у Житомирській області було проведено:

 

ü  217 планових перевірок комунальних підприємств та органів місцевого самоврядування,  на балансі яких перебувають місця видалення відходів;

ü  455 осіб  притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів, за результатами проведених перевірок;

ü  94 тис. 180 грн. загальна сума накладених штрафів;

ü  85 тис. 267 грн. – стягнуто

   Також за даний період, на підставі звернень громадян було виявлено та вжито заходів для ліквідації 20 стихійних сміттєзвалищ.  

    Найбільш резонансні випадки порушень природоохоронного законодавства суб'єктами господарювання у сфері поводження з відходами і хімічними речовинами на  Житомирщині за I півріччя 2021р. :

 

·         Державною екологічною інспекцією Поліського округу, згідно звернення на «Гарячу лінію», проведено позаплановий захід та  встановлено забруднення земель хімічними речовинами. Розмір заподіяної шкоди за дане порушення становить  1 млн. 041 тис. 148 грн. Дане забруднення земель відходами виробництва сталося в м. Баранівка Житомирської області.

·         Численні порушення виявлені на полігоні твердих побутових відходів у Коростені. Інспекцією поліського округу подано позов щодо часткової зупинки діяльності обслуговуючого підприємства.

·         На подвір'ї приватного будинку в с. Купище Коростенського району господар складував ємності з небезпечними хімікатами, які просочувалися в грунтові води. Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу проведено розрахунок шкоди, який становить 1млн. 134 тис. грн.  Матеріали по даному факту направлені до правоохоронних органів.

·         За результатами супутникового моніторингу встановлено стихійне сміттєзвалище ТПВ, що розташовано в смт. Брусилів Житомирської області. Інспекцією Поліського округу розраховано шкоду, загальний розмір якої становить 3 млн. 862 тис. 370 грн.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці