Спільно з Державною екологічною інспекцією України провели перевірку районної організації УТМР.

Майже 90 зайців-русаків незаконно здобули мисливці на території Житомирської області!

Такими є результати перевірки, яку Держекоінспекція провела в Житомирській обласній організації Українського товариства мисливців та рибалок.

Мисливці вполювали загалом 239 зайців-русаків, що на 88 більше за встановлену пропускну спроможність мисливських угідь. Збитки за це порушення склали понад 700 тисяч гривень.

Між тим популяція зайців-русаків поступово скорочується. За даними Української природоохоронної групи з 1999 по 2007 рік їх кількість у природньому середовищі зменшилась на близько 450 тисяч осіб. Якщо раніше зайців постійно помічали у лісах та на полях, то зараз побачити цю тварину – це рідкість. Це відбувається внаслідок їх браконьєрського вилову та порушення лімітів мисливськими угіддями.

Крім того, лісомисливські господарства, проводячи облік тварин – таксацію, подають завідомо неправдиві, завищені дані, щоб більше мисливців придбало у них відстрільну картку. В результаті знищується більша кількість тварин, ніж здатна відновитися, і ми бачимо збідніння українського біорізноманіття.

Щоб змінити цю ситуацію, треба забезпечити долучення Держекоінспекції до погодження проектів лімітів на мисливський вилов тварин і до обліку їх кількості.

Також для протидії нелегальному вилову тварин сьогодні важливо підвищувати рівень відповідальності. Порушення правил полювання згідно зі статтею 85 КУпАП карається штрафом на суму 34-340 гривень. Цього недостатньо для того, щоб запобігати незаконному мисливству.

Сподіваюсь, що ці проблеми не залишаться поза увагою парламентарів та урядовців. Тваринний світ України – частина великої екосистеми нашої держави, тож від її збереження залежить стан нашого довкілля.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці