Участь в нараді, щодо протидії масовим пожежам у лісах

Вчора, в приміщенні Житомирської обласної державної адміністрації т.в.о. начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу - Євгеній Медведовський взяв участь в селекторній нараді під головуванням - Голови Державної служби з надзвичайних ситуацій, заступника голови Державної комісії - Чечоткіна Миколи, Першого заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України – Боруховського Богдана, за участі першої заступниці голови ОДА - Наталії Остапченко, та членів обласної комісії з питань ТЕБ та НС

Дане засідання було присвячено питанню запобігання та протидії масовим пожежам у лісах, на торфовищах і сільгоспугіддях у літній період 2021 року.


На засіданні зазначили, що з початку року в екосистемах виникло понад 13 тисяч пожеж на загальній площі 30 тис. га. Зокрема, внаслідок високої температури утворився значний запас сухої рослинності, як в лісовому фонді так і на полях, що вже є небезпечно.

Однією з причин загоряння, є недбайливе поводження громадян з сухостоєм, при спалюванні якого населення не задумується про шкоду, нанесену навколишньому природному середовищу і лісовим ресурсам.


Працівниками Державної екологічної інспекції Поліського округу спільно з співробітниками ДСНС, лісової охорони систематично проводиться роз’яснювальна робота щодо заборони випалювання сухої трави, сміття, громадяни притягуються до адміністративної відповідальності.

За підсумками наради Екологічну інспекцію, Держлісагентство, Національну поліцію, ДСНС зобов’язано забезпечити цілодобовий моніторинг та патрулювання місць з високим ризиком виникнення пожеж при надзвичайно високому класі пожежної небезпеки за умовами погоди, в тому числі меж лісових масивів з підвітряної сторони.


Від себе, не буде зайвим нагадати як поводити себе в екосистемах та лісі в період надзвичайного рівня пожежної небезпеки:

не можна розводити багаття на лісовій підстилці:


не можна кидати недопалки, сірники на сухостій та лісову підстилку;


не можна для розпалювання вогню використовувати легкозаймисті рідини;


не можна залишати вогонь без нагляду.

Ну і звичайно адміністративна відповідальність

за самовільне випалювання рослинності передбачений штраф на громадян від 3060 грн до 6120 грн, на посадових оcіб від 15300 до 21410 грн.


По фактах самовільного випалювання сухої рослинності та порушення правил пожежної безпеки в лісах України протягом 2021 року складено 17 протоколів про адміністративні правопорушення на загальну суму 52 тис. 020 грн.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці