Не шкодьте навколишньому природному середовищу, не спалюйте суху рослинність

Скільки не попереджаємо населення про заборону спалювання сухої рослинності та сміття, про шкоду, яка наноситься в першу чергу людині, високі штрафи, але все одно, все в диму, палії не припиняють свою «чорну» справу.

Всього, з початку пожежонебезпечного періоду, по фактах самовільного випалювання сухої рослинності, Державною екологічною інспекцією Поліського округу складено 71 протокол про адміністративні правопорушення на суму майже 200 тис. грн.

Пропонуємо, одну з альтернатив спалювання сухої рослинності, якою може скористатись приватний сектор – є компостування. Компостування – це забезпечення саду та городу органічними добривами з великою кількістю мікроелементів, яке можна зробити самостійно і без грошових витрат. Для отримання бажаного результату необхідно, щоб до складу перегною входили такі елементи: сіно, зелена трава, солома, зелене листя, коріння рослин, кора, гній. Потім, споруджуєте компостну піраміду, намагайтесь уникати попадання в неї хмелю, хвоща та інших рослин насіння яких не піддаються процесу гниття. Умови зберігання компосту так само можуть впливати на його якість, тому особливу увагу варто приділяти підготовці компостної ями або ящика.

Місцем для зберігання перегною може стати великий ящик виготовлений з дерев'яних дощок. В якості підстилки можна використовувати полову, тирсу бо вже готовий перегній. Дно ящика має бути з отворами, для того щоб зайва волога могла легко випаровуватись або стікати вниз. Розміщувати ящик слід в затіненому місці подалі від прямих сонячних променів.

У мірі заповнення ящика бур’янами, зеленою травою, листям і іншими компонентами компост необхідно перемішувати і поливати водою, це прискорить процес приготування добрива.

Періодично в компостний ящик рекомендується додавати свіжий грунт, це так само підвищує швидкість компостування. Але замість ящика для компосту можна використовувати і звичайну яму.

Підготовлений перегній слід берегти від дощу і від морозу. При сильному похолоданні компостний ящик або яму накривають товстим шаром соломи.

Отже, готуйте органічне добриво і використовуйте його для власних потреб, не завдаючи шкоди навколишньому природному середовищу Полісся!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці