На території Поліського округу тривають рейдові заходи у рамках природоохоронної операції «Новорічна ялинка»

В Україні у розпалі період підготовки до новорічних свят, які, попри складні умови воєнного стану, більшість українців готується зустрічати у піднесеному настрої і з використанням традиційної, знайомої з дитинства, атрибутики. Новорічне дерево – чи не головна складова цього свята. І попит на зелені красуні зростає з кожним днем, – як штучні, які часто навіть не відрізнити від справжніх, так і живі ялини, сосни та цікаві композиції з хвойних гілок.

Саме в цей період Інспекція посилює заходи державного контролю за охороною лісів від незаконних рубок зелених насаджень, а також дотриманням вимог природоохоронного законодавства при заготівлі і реалізації хвойних насаджень, які відбуваються у рамках вже традиційної природоохоронної операції «Новорічна ялинка».

Лише за минулі вихідні під час спільних рейдових заходів державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу та представниками лісової охорони на території Звягельського району  виявлено 6 порушень природоохоронного законодавства, зокрема за ст. 64 КУпАП  «Порушення встановленого порядку використання лісосічного фонду, заготівлі і вивезення деревини, заготівлі живиці».
 

Всього ж за тиждень на Житомирщині на порушників складено 18 протоколів, 9  з яких - за порушення порядку заготівлі  ялинок, 9 випадків порушень стосується самовільних рубок новорічних дерев. Сума накладених штрафів – понад 3 тис. грн.,  розраховано збитки довкіллю на суму понад 6  тис. грн.

На Рівненщині за порушення вимог природоохоронного законодавства притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу 11 осіб, складено – 11 протоколів  (за самовільні рубки).  Сума штрафів - понад 5 тис. грн.

Нагадуємо, що, згідно доручення Держекоінспекції України від 22.11.2023 №1742,  природоохоронна акція «Новорічна ялинка»  триватиме  до 15 січня  2024 року.

Про передбачену законом відповідальність у вигляді штрафів та відшкодування нанесених збитків читайте за посиланням.

Про те, як перевірити легальність запропонованого до реалізації хвойного дерева,  - за посиланням.

Екоінспекція закликає громадян відповідально ставитись до збереження лісових ресурсів та не ставати співучасником злочинів проти довкілля!


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці