Екоінспекція проводить заходи щодо профілактики пожеж в екосистемах та штрафує паліїв

Державна екологічна інспекція Поліського округу вже розпочала в Житомирській та Рівненській областях проведення інформаційно-роз’яснювальних заходів з метою недопущення спалювання рослинності та її залишків, а також запобігання виникненню пожеж та їх розповсюдження на прилеглі території і лісові насадження.

Так, 14 березня 2024 року начальник управління контролю біоресурсів Рівненської області Сергій Пашковський взяв участь у брифінгу для ЗМІ  щодо порушень правил пожежної безпеки в екосистемах Рівненської області.

Були обговорені питання щодо ситуації, що склалась на території області із пожежами. Проінформовано про заходи, які вживаються державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища на території області щодо недопущення загоряння сухої рослинності та порушень Правил пожежної безпеки в лісах.

Також доведено до відома інформацію щодо наслідків спалювання сухої рослинності та про шкоду, яка може бути заподіяна в результаті забруднення повітря, води та ґрунту.

Акцентовано увагу на дотриманні вимог пожежної безпеки та заборони спалювання сухої рослинності на території області.

На жаль, численні випадки, коли під час заходів контролю  інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу  фіксуються факти спалювання сухостою, фіксуються, попри всі попередження про загрози довкіллю і відповідальність за порушення заборони.





Так, лише 10 березня на одного із порушників на території Житомирського району було складено протокол про адмінпорушення та накладено штраф, іншого усно попередили про відповідальність.

Загалом, з початку року у Рівненській області фахівцями Інспекції виявлено 16 фактів порушення правил пожежної безпеки в екосистемах, складено 16 адмінпротоколів на загальну суму 24 480 грн. 13 протоколів на загальну суму 21 420 грн складено на Житомирщині.

Довідково:

Що відбувається під час спалювання трави?

Насамперед, при випалюванні сухої рослинності обгорають коріння багаторічних трав, паростки дерев і насіння; гинуть комахи та інші дрібні тваринки, які живуть у верхніх шарах ґрунту. Найгірше те, що при весняному спалюванні трави нищаться ранньоквітучі рослини (первоцвіти), багато з яких занесені до «Червоної книги».

Чому шкідливо спалювати траву?

Земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років. Окрім того, в середовище викидаються речовини, що виділяються в процесі горіння та є шкідливими для органів дихання. 

Спалення листя призводить ще й до забруднення атмосфери, води та ґрунту. Небезпека полягає і в тому, що це може перерости у неконтрольоване горіння. Спалювати листя забороняє низка законів, а Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає за це покарання у вигляді штрафу.

Який штраф за спалювання трави?

За спалювання сухої трави і листя передбачений штраф від 3 060 до 6 120 грн. Водночас для посадовців такий штраф набагато вищий – від 15 300 до 21 420 грн.

Що робити з сухою травою?

Можна викопати компостну яму, а траву перемішати із землею та водою. Потім цей компост можна використати у господарстві. А ще сухе листя також можна розіслати рівним шаром на городі та перекопати землю. Ґрунтові організми самі перероблять його у родючий гумус.

Про відповідальність за спалювання сухої рослинності читайте за посиланням. (https://polissyareg.dei.gov.ua/post/1898)

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці